Kuracie mäso je jedným z najviac používaných druhov mäsa v našej kuchyni. Dá sa pripraviť na neskutočne veľa spôsobov. Tu je jeden z nich v kombinácii s menej tradičnými, ale veľmi chutnými aj zdravými ingredienciami akými nepochybne sú med a zázvor.
A aké prílohy k nemu podávate? V našich končinách sú to najčastejšie zemiaky pečené alebo varené, prípadne zemiakové hranolčeky či ryža. A aj tu nezaškodí trocha viac nápaditosti. Veľmi atraktívnou prílohou je bulgur či kuskus.
Kura v medovo zázvorovej omáčke s bulgurom si môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Kura v medovo zázvorovej omáčke s bulgurom
600 g kuracieho mäsa (prsia, prípadne vykostené stehná)
40 g škrobu (zemiakového)
3 PL olivového oleja (24 g)
1 PL čerstvého zázvoru (16 g)
3 strúčiky cesnaku
80 g medu
5 PL Tamari sójovej omáčky
½ šálky vývaru
1 čl rozmarínu
soľ, korenie podľa chuti
Na podávanie:
uvarený bulgur (prípadne ryža, ryžové rezance)
jarná cibuľka na ozdobu
čierny a biely sezam na ozdobu
Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky, mierne osolíme, okoreníme a zasypeme škrobom. Dobre premiešame, aby bol každý kúsok mäsa obalený. Panvicu s vyššími okrajmi si zohrejeme, pridáme olivový olej a keď je olej dobre rozohriaty, pridáme doň mäso. Prudko orestujeme zo všetkých strán tak, aby sa mäso pozaťahovalo. Trvá to asi 5 – 7 minút. Mäso potom dáme bokom do misky a na rovnakej panvici krátko orestujeme pretlačený cesnak, zázvor, rozmarín, pridáme vývar, sójovú omáčku a med. Rozmiešame omáčku a necháme ju mierne odpariť, teda varíme asi 5 – 6 minút. Potom prisypeme orestované mäso a varíme spoločne 10 minút, resp. kým nie je mäso uvarené aj zvnútra a omáčka nie je hustejšia. Podávame s uvareným bulgurom (uvaríme si ho podľa návodu na obale) posypané kúskami jarnej cibuľky a sezamovými semienkami.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk