Varíme s Luciou Súkeníkovou – Mexický guláš

()

Guláš patrí medzi najpopulárnejšie a najrozšírenejšie jedlá. O jeho pôvode je viacero verzií, podľa najčastejšej guláš priniesli do uhorských končín turecké vojská. Toľko porcií sa mohlo naraz uvariť iba prípravou v obrovskom kotle. Štipľavé papriky, ktoré si Turci priniesli so sebou, pridávali kuchári do jedla preto, aby chránili organizmus vojakov.

Guláše sa varia z rôznych druhov mäsa, ale aj údenín, húb či zeleniny. Kombinácie potom vytvárajú stovky gulášov, medzi nimi obľúbenosť nadobudol Mexický guláš. Koľko gazdiniek a šéfkuchárov, toľko receptov na guláš. Takto Mexický guláš pripravuje Lucia Súkeníková.

Mexický guláš

Potrebujeme:

1 kg hovädzieho mäsa

250 g cibule

80 g paradajkového pretlaku

200 g hrášku (ideálne mrazený)

2 PL masti

2 čl soli

mleté čierne korenie

voda podľa potreby

Ryža ako príloha

syr na ozdobu

Na masti speníme nadrobno nasekanú cibuľu. Potom pridáme na kocky nakrájané mäso a sprudka ho zatiahneme. Mäso miešame, aby sa zatiahlo zo všetkých strán. Keď je opečené, osolíme ho, okoreníme a pridáme pretlak. Spoločne všetko opečieme a urobíme tak gulášu dobrý základ.

Potom pridáme vodu a dusíme ho pod pokrievkou za občasného premiešania. Ak je treba, podlejeme ho znova trochou vody. Keď je mäso mäkké, začne sa nám trošku rozpadať, čím sa stane guláš trošku hustejší. Až do hotového pokrmu nasypeme hrášok, necháme 5 minút povariť a podávame. Toto jedlo sa podáva tak, že ryžu dáme doprostred taniera a okolo neho sa naleje mexický guláš.

Na záver celé jedlo posypeme strúhaným syrom. 

Dobrú chuť!

S pozdravom

Lucia Súkeníková

MOJE JEDLO

web: www.moje-jedlo.sk

fb: https://www.facebook.com/mojejedlo/

ig: https://www.instagram.com/lucia_sukenikova_mojejedlo/

Ohodnoťte tento článok!

Kliknite na hviezdičku a ohodnoťte!

Priemerné hodnotenie / 5. Počet hlasov:

Zatiaľ žiadne hlasy! Buďte prvý(á).

Ďakujeme, že považujete tento článok za užitočný...

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach!

Je nám ľúto, že tento článok nebol pre vás užitočný!

Poďme vylepšiť tento článok!

Navrhnite nám, ako môžeme tento článok vylepšiť?

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *