Ku káve či len tak na maškrtenie sa hodí dobrý zákusok či torta – a domáce sú najlepšie. A čo ešte tak s takými dobrotami ako sú mandle a čokoláda. Mandle sú navyše zdrojom antioxidantov, udržujú zdravé srdce, udržujú stabilnú hladinu cukru v krvi, pomáhajú redukovať hmotnosť, udržujú zdravé kosti a zuby, zlepšujú zdravie mozgu, udržujú zdravú pokožku. Nuž a čokoláda nielen chutí, ale údajne aj upokojuje.A ešte k tomu stimuluje imunitný systém, funkciu čriev a spomaľuje starnutie…
Mandľovo čokoládovú tortu s pomarančom si môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Mandľovo čokoládová torta s pomarančom/bez múky/
Potrebujeme:
100 g čokolády (70% obsah kakaa)
50 ml oleja (napr. slnečnicový)
5 vajec
50 g mandlí
šťava z 1 pomaranča
kôra z ½ bio pomaranča
2 lyžice cukru (možno vynechať)
1 – 2 bio pomaranče
javorový sirup na pokvapkanie
mandle na ozdobenie
Najskôr si nasucho opečieme mandle, necháme vychladnúť a zomelieme ich na „múku“, netreba úplne na prach, môžu zostať kúsky veľkosti špendlíkovej hlavičky. Nad parou rozpustíme čokoládu spolu s olejom, odstavíme bokom, aby nebola horúca. Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky, bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh, žĺtky po jednom zapracujeme do čokoládovo-olejovej zmesi. K tejto zmesi potom pridáme mandle, cukor, šťavu a kôru z pomaranča, cukor a zľahka primiešame tuhý sneh. Na spodok tortovej formy (moja má priemer 26 cm) poukladáme kolieska pomaranča (pre pohodlnejšiu konzumáciu ho môžeme ošúpať), nalejeme cesto a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 20 – 30 minút. Keď je koláč upečený, vyberieme ho z rúry, necháme ho vychladnúť a potom ho preklopíme na tanier. Posypeme nasekanými mandľami, pokvapkáme sirupom a podávame.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk