O cuketách sme už písali, keď sme priniesli recept na veľmi populárny cuketový prívarok. Tak si iba pripomeňme, že cukety sa do Európy dostali cez Taliansko z Južnej Ameriky. Pri kúpe by sme mali vyberať pevné plody, ktoré nemajú žiadne stopy choroby alebo poškodenia na šupke. Prednosť by mali dostať menšie, miernemu tlaku odolné kusy. A hlavne, nekupujte zbytočne viac cukety ako viete spotrebovať, aj keď v chladničke dokážu zostať čerstvé až do 3 týždňov.
Cukety pred samotnou úpravou umyjeme a zrežeme na oboch stranách. Ak je už plod veľmi zrelý, vyberieme vnútro spolu s jadrami. Pri mladých plodoch túto dužinu odstraňovať nemusíme.
Cuketa má mnohostranné uplatnenie, napríklad aj v podobe slaného koláča. Pretože koláče samozrejme nemusia byť ba sladké. Slaný koláč je perfektnou odpoveďou na rýchlu večeru, teplé raňajky, pohostenie pre návštevu i príjemnú pochúťku na spoločný letný večer pri televízore alebo knihe.
Tu je príklad, ako si možno pripraviť Slaný cuketový koláč podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Slaný cuketový koláč
Potrebujeme:
650 g na hrubom strúhadle postrúhanej cukety
160 g syra Eidam
1 tavený syr v črievku
3 vajcia
200 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
veľká hrsť majoránky
3 – 4 strúčiky cesnaku
1 väčšia cibuľa
olej
1 kávová lyžička soli
200 g šunky
100 g suchej salámy (klobásky)
Na oleji opražíme nasekanú cibuľu. Zatiaľ do misky nastrúhame cuketu, pridáme pretlačený cesnak, strúhaný syr, syr v črievku, šunku, salámu, vajíčka, múku zmiešanú s práškom do pečiva, v dlaniach rozotrený majorán, soľ a opraženú cibuľku. Zmiešame a rozotrieme na malý plech (24×30 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na 180 stupňov cca 45 minút, prípadne podľa potreby. Podávame s čerstvou zeleninou.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk