Rum je jedným z najobľúbenejších alkoholov na svete a dokonalým doplnkom pre mnohé moderné kuchárske recepty. Všetci poznáme klasické koktejly, ktoré obsahujú rum, ako napríklad Mojito alebo Daiquiri, ale menej známe sú jeho využitia pri príprave jedál.
Pri varení je dôležité mať na pamäti, že rum sa najlepšie hodí k dezertom a sladkým jedlám. Môžete ho použiť na dochutenie koláčov, zmrzliny či pudingov. Taktiež môže byť súčasťou marinád na mäso, hlavné jedlá a omáčky, ktoré mu dodajú jemnú sladkosť. Úplnou klasikou medzi dezertmi sú však najmä punčové rezy.
Tu je príklad, ako si možno pripraviť Punčové rezy podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Punčové rezy
Budeme robiť 3 pláty a na každý plát potrebujeme:
3 celé vajcia
105 g kr. cukru
1 PL oleja
1 PL vody
120 g polohrubej múky
⅓ balíčka prášku do pečiva
Na polievanie korpusu potrebujeme:
Rum a (domáci) jahodový/malinový sirup
Ríbezľový džem – na potretie
Na vrchnú ružovú polevu potrebujeme:
3 balíčky punčovej polevy v sáčku
Tento recept je skvelý v tom, že je veľmi rýchly (treba ale počítať s tuhnutím), nezašpiníme si pritom veľa riadu a výsledok naozaj stojí za to. Takže – zapneme si rúru na 180 stupňov.
Do misky rozbijeme 3 vajcia, pridáme cukor a šľaháme, kým nevznikne penová hmota (asi 5 min). Potom k nej pridáme lyžicu oleja a vody. Premiešame. V druhej miske si odvážime múku a primiešame tretinu prášku do pečiva. Spoločne to premiešame, aby sa prášok dostal všade. Potom túto zmes pridáme k vyšľahaným vajciam a zapracujeme. Všetko robím v kuchynskom robote. Plech klasických veľkých rozmerov si vysteliem papierom na pečenie a cesto opatrne roztiahnem po celej ploche. Vznikne nízky pás cesta. Vložíme ho do vyhriatej rúry a pečieme asi 5 – 7 minút (treba sledovať, keď je zlatisté, vyberám). Keďže je plát tenký, nebude sa piecť dlho. Kým sa pečie prvý plát, do tej istej misky opäť rozklepnem vajíčka, pridám cukor, vymiešam do peny, pridám vodu, olej a naváženú zmiešanú múku s práškom do pečiva. Vypracujem cesto, upečené cesto aj s papierom preložím na mriežku, na plech dám čistý papier na pečenie a opäť rozotriem cesto na tenko. Toto isté zopakujem aj tretí raz. Naozaj to ide šup-šup.
Pláty nechám vychladnúť. Potom z nich strhnem papier na pečenie. Vezmem si čistý plech, na ktorom rezy dokončím, ideálne je, ak má nižšie okraje (bude sa nám ľahšie krájať a manipulovať s narezanými kúskami). Na spodok si položím prvý plát (bez papiera). Dobre ho pooblievam rumom a sirupom. Potriem džemom a uložím druhý plát. Ten takisto pooblievam rumom a sirupom a potriem džemom. Priložím tretí plát, priložím aj papier na pečenie (môže byť aj použitý pri pečení plátov), položím druhý plech a dobre zaťažím (kuchárskymi) knihami aspoň na 12 hodín (ideálne cez noc). Po uplynutí času plech s knihami odstránim a na rovnú plochu koláča nalejem polevu pripravenú podľa návodu (na jeden balíček dávam 2PL vody a rozmiešam). Robím polevu naraz z 3 balíčkov, čo mi pokryje rozmer klasického veľkého plechu. Takto pripravený koláč dám odpočívať a stuhnúť do chladničky. Keď je poleva zasušená, obrežeme okraje, koláč nakrájame a podávame.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk