Tradičný slaný koláč quiche (čítaj kiš) pokrytý rôznymi slanými dobrotami nesporne patrí na trón francúzskej kuchyne. Bývalo to jedlo najmä prostých ľudí a ako suroviny používali zvyčajne to, čo špajza dala. Ale na dobrom quiche si pochutná každý bez ohľadu na sociálny status.
Navyše keď použijeme chutné syry, napríklad ricottu a čedar. Ricotta je druh syra, ktorý sa vyrába zo srvátky kravského, kozieho alebo ovčieho mlieka. Je známy svojou krémovou, jemnou textúrou a jemnou, mierne sladkou chuťou. Syr ricotta, často považovaná za jednu z najzdravších odrôd syra, obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín a má vysoký obsah bielkovín, vápnika a selénu, ako aj niekoľko ďalších dôležitých vitamínov a minerálov. Je tiež neuveriteľne všestranný a funguje dobre v receptoch od dipov a nátierok až po šaláty, cestoviny a dezerty.
Cheddar je malá obec v juhovýchodnom Anglicku. Práve odtiaľ pôvodne pochádza jeden z najobľúbenejší syrov na svete. Tu sa vyrába už od 12. storočia. Dnes sa tento syr vyrába na mnohých miestach po celom svete, lebo tento syr nie je chránený ochrannou známkou. Čedar je polotvrdý syr, vyrobený z pasterizovaného a aj nepasterizovaného kravského mlieka. Vzácne sa vyrába aj z mlieka kozieho.
Nuž a napokon špargľa. Jedna z najdelikátnejších zelenín má obmedzenú sezónu od apríla do júna, preto si ju treba vychutnať, kým trvá. Kvalitnú špargľu poznáte podľa hlavičiek, ktoré majú byť zatvorené do seba, nie rozštiepené. Obecne sa rozoznávajú tri druhy špargle, líšia sa iba spôsobom pestovania. Najjemnejšiu chuť má špargľa biela, ktorá sa pestuje zakrytá fóliou. Zelená špargľa sa pestuje na svetle a typickú zelenú farbu má vďaka slnečným lúčom, ktoré sú príčinou vzniku chlorofylu. Tretím druhom je fialová špargľa s výraznou korenistou a ľahko horkou chuťou. Navyše je špargľa zdravá, takže jej sezónu treba využiť naplno…
Tu je teda príklad, ako si možno pripraviť Kiš, či quiche, podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Kiš (quiche) s ricottou, čedarom a špargľou
Na korpus potrebujeme:
220 g hladkej múky
125 g zmäknutého masla
7 PL studenej vody
štipku soli
Na náplň potrebujeme:
200 g ricotty
200 g čedaru (alebo iného syra)
2 celé vajcia
½ póru (bielu aj zelenú časť)
plátok masla
1/2 balenia špargle
soľ, korenie podľa chuti
Zo zmäknutého masla, múky, vody a soli vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme odpočívať do chladničky na asi 20 minút. Potom ho natlačíme do koláčovej formy s priemerom 29 cm. Keramickú formu netreba vymazať ani vysypať a netreba ani papier na pečenie. Cesto do formy natlačíme tak, aby bola rovnomerná hrúbka.
Cesto dáme do rúry na 180 stupňov na 10 minút predpiecť. Potom ho vyberieme a potrieme zmesou na náplň. Tú si pripravíme jednoducho tak, že v miske zmiešame ricottu, nastrúhaný čedar (alebo iný syr), vajíčka, soľ a korenie. Pór si nakrájame na kolieska a zľahka ho opražíme na plátku masla do zlatista. Špargľu umyjeme a skrátime končeky tak, aby sme odstránili tvrdé časti a zmestila sa nám do formy. Plnku teda natrieme na predpečený korpus, posypeme opečeným pórom, obložíme špargľou a dáme dopiecť. Pečieme do ružova, ale približne 30 -40 minút na 180 stupňoch.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk