Tvarohová nátierka s chlebom či pečivom je výborný variant raňajok, desiaty aj studenej večere. Východiskovou surovinou je samozrejme tvaroh, ktorý vďaka obsahu bielkovín dokáže zasýtiť na naozaj dlhú dobu. Veľkou prednosťou tejto nátierky je jej variabilita. Práve vďaka neutrálnemu základu v podobe tvarohu, je možné pripraviť nekonečné množstvo variantov tejto nátierky.
Tvaroh sa bežne pridáva aj do rybacích, vajíčkových alebo syrových nátierok. Je možné sa tiež stretnúť so sladkými variantmi tvarohových nátierok. Ďalšími surovinami, ktoré s tvarohom skvele ladia, sú jogurt, paprika, jarná cibuľka, pažítka, paprika, cesnak a samozrejme rôzne druhy byliniek a korenia.
Tvaroh je naša lokálna superpotravina a má hneď niekoľko skvelých vlastností. Je výborným pomocníkom v kuchyni, pripraviť sa dá snáď na sto spôsobov. Pochutnajú si na ňom maškrtníci na sladko aj na slano. Taktiež však obsahuje množstvo prospešných látok, milujú ho preto aj športovci a vyznávači zdravej stravy.
To, že je ľahko kombinovateľný zabezpečuje najmä jeho rôznorodosť. Poznáme niekoľko druhov tvarohu. Okrem tvrdého a mäkkého sú aj tvrdý tvaroh na strúhanie, pre pekárov, šľahaný či rôzne tvarohové krémy a dezerty. Zo všetkých druhov si môžeme vybrať aj obsah tuku v sušine a to tučný, polotučný, nízkotučný a odtučnený.
V obľube majú tvaroh milovníci zdravej stravy. Vďaka jeho zloženiu zasýti, dodá telu energiu a najmä je ľahko stráviteľný. Obsahuje množstvo minerálov a vitamínov, zložky ako kyselina listová či omega-3 a -6 nenasýtené mastné kyseliny. Nachádzajú sa v ňom betakarotén, riboflavín, tiamín, A, B6, B12, C, D, E, draslík, fluorid, fosfor, horčík, mangán, meď, selén, vápnik a zinok. Výhodou sú ľahko stráviteľné bielkoviny, minimum tukov a sacharidov. Dôkazom je, že v 250 g tvarohu sa nachádza len 163 kalórii.
Tu je príklad, ako si možno pripraviť jednoduchú tvarohovú nátierku podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Jednoduchá tvarohová nátierka
Potrebujeme:
250 g tvarohu
50 g masla
2 – 3 lyžice bieleho jogurtu
1 paprika kápia čerstvá
1 jarná cibuľka/pažítka
zopár lístkov medvedieho cesnaku (môžete vynechať/nahradiť pestom)
soľ, korenie, mletá rasca, červená mletá paprika – podľa chuti
Maslo nechajte zmäknúť, potom ho vidličkou rozmiešajte s tvarohom. Pridajte nadrobno nakrájanú kapiu, jarnú cibuľku, nasekaný medvedí cesnak (môžete vynechať, prípadne nahradiť pestom z medvedieho cesnaku. Ak nemáte ani pesto, môžete pridať pretlačený malý strúčik cesnaku). Všetko zmiešajte, osoľte, okoreňte podľa chuti, pridajte mletú rascu a mletú papriku. Aby sa dala nátierka ľahko rozotierať, pridajte na záver 2 – 3 lyžice bieleho jogurtu. Jogurt pridávajte podľa konzistencie, pretože záleží aj od typu tvarohu. Potom natierajte na pečivo a ozdobte pažítkou.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk