Granadír či správne Granatiersky pochod má stále miesto v našej kuchyni. Názov je prevzatý z nemčiny a granatier znamená vojak – granátnik. Toto jedlo údajne vzniklo na príkaz panovníčky Márie Terézie, ktorá vyhlásila, že jej vojsko musí dostať aspoň raz denne výdatné teplé jedlo. Autorom jedla je neznámy vojenský kuchár. Jeho jedlo veľmi chutilo a rýchlo sa rozšírilo z armády Jej veličenstva medzi pospolitým ľudom celej ríše a je obľúbené už niekoľko storočí.
Dodajme, že cestoviny sú strategickou vojenskou surovinou už od čias starovekého Ríma. V časoch Leonarda Da Vinciho vraj stálo kilo cestovín sedemkrát viac ako kilo mäsa. Cenu cestovín zvyšovala ich nutričná hodnota, skladnosť a trvanlivosť, ktoré oceňovala najmä rímska armáda.
Názov tohto jedla si jednotlivé národy prispôsobili svojej rodnej reči. Jednotlivé variácie jedla prichádzali so surovinami v regiónoch, ktoré boli po ruke a obľúbené. Škvarky, klobása, slanina, či pečené bravčové mäso, ale aj restované hríby. Napríklad na Liptove aj v regióne Hont ho často robievali s bryndzou.
Tu je teda Granatiersky pochod podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Granatiersky pochod
1500 g uvarených zemiakov
150 g cestovín
200 g mletych oškvarkov – voliteľné
1 väčšia cibuľa
1 PL mletej papriky
soľ, korenie
tuk (masť, olej)
opečenú slaninku
Najskôr si v šupke uvaríme zemiaky. Keď sú uvarené, necháme ich vychladnúť, ošúpeme ich a nakrájame na kolieska. Potom si v osolenej vode uvaríme cestoviny, zlejeme a dáme bokom.
Na panvicu dáme usmažiť oškvarky, keď pustia tuk, opečieme spoločne s oškvarkami aj nadrobno nasekanú cibuľu. Ak oškvarky nemáme, cibuľu osmažíme na tuku (na masti alebo na oleji) do zlatova. Potom cibuľu poprášime paprikou a stlmíme teplotu, aby paprika neprihorela a nezhorkla. Potom primiešame a zároveň poopekáme zemiaky, ak je potrebné, pridáme ešte trochu tuku, aby sa opiekli do chrumkava. Potom pridáme cestoviny, všetko spoločne osolíme, okoreníme a podávame s opečenou slaninkou a kyslými uhorkami.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk