Ešte nie tak dávno bol šalát takmer vždy iba prílohou k hlavnému jedlu, dnes už často býva predjedlom, ale môže byť vhodnými raňajkami či večerou a neraz aj hlavným jedlom. To platí tiež pre Cviklový šalát podľa Lucie Súkeníkovej.
Cvikla je právom čoraz obľúbenejšia. Nielen obsahuje celé spektrum vitamínov, ale dajú sa z nej vyčarovať aj veľmi chutné jedlá. Cvikla ešte nedávno patrila k viacerým podhodnoteným druhom zeleniny. Kedysi bola považovaná len za doplnok záhrad a potravu pre chovanú zver. Dnes vieme, že má dôležité miesto v zdravom stravovaní. Jej pozoruhodnou prednosťou je aj to, že má veľa živín a málo kalórií. Neobyčajná obyčajná cvikla má vysoký obsah cenných vitamínov a minerálov. Zaujímavé je, že obsahuje prakticky trochu zo všetkých látok, ktoré ľudské telo potrebuje.
Vychutnávajú si ju obyvatelia celého sveta v rôznych podobách, pečenú s balzamikovým octom, rozmixovanú na hummus, nakrájanú na hranolky, surovú narezanú na tenké kolieska v šalátoch, či nakladanú. Nenahraditeľná je aj ako súčasť niektorých polievok, napríklad boršču a samozrejme odšťavená ako zdravý nápoj. Najčastejšie však ako základ šalátu, tu si Cviklový šalát môžete pripraviť podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Cviklový šalát
Potrebujeme:
2 ks veľkej cvikly
1 balenie kozieho syra
1 konzerva cíceru
½ konzervy kukurice
300 g kvalitnej vysokopercentnej šunky
2 šalotky
1 veľký jogurt
2 lyžice majonézy
soľ
korenie
Na domácu majonézu potrebujeme:
2 čerstvé žĺtky
1 lyžičku dijónskej horčice
citrónovú šťavu
štipku soli
štipku cukru
štipku korenia
150 ml oleja (ideálne panenský slnečnicový alebo olivový)
Pripravíme si domácu majonézu. Jej príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, kedysi som ju šľahala pracne ručne, ale odkedy som vyskúšala ponorný mixér, robím ju už len takto. Takže – všetky suroviny dáme do vyššej mixovacej nádoby a ponorným mixérom začneme mixovať, kým nezačne mať hmota „majonézovú“ konzistenciu. Ako som písala, tento spôsob je veľmi rýchly a jednoduchý. Omáčku ochutnajte a dochuťte podľa potreby. Z tohoto množstva vám výjde viac, ako je uvedené v tejto dávke šalátu, takže majonézu môžete použiť aj iným spôsobom.
Cviklu uvaríme do mäkka, jednu nakrájame na kocky, druhú nastrúhame nahrubo. Pridáme šalotku, cícer, kukuricu, na kocky nakrájanú šunku, jogurt, majonézu a všetko premiešame. Ak treba, pridáme soľ, korenie a necháme postáť na chladnom mieste. Podávame s domácim kváskovým chlebíkom.
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk