Sedliacka zeleninovo fazuľová polievka s údeným mäsom
„Nápad zozbierať takmer zabudnuté recepty našich starých mám (ale aj otcov) skrsol postupne pri mojich pravidelných cestách po slovenských mestách a obciach, návštevách miestnych múzeí, pamätných izieb a rozhovorov so seniormi. Každá oblasť Slovenska je niečím špecifická, každá má iné prírodné pomery, odlišné zvyky a nesie pečať vplyvu rôznych kultúr. “
Ivan Štefanec, poslanec Európskeho parlamentu za KDH, takto uvádza peknú myšlienku zozbierať a vydať tradičné recepty zo slovenských regiónov a priblížiť ich širokej verejnosti nielen u nás, ale v anglickej verzii aj v iných krajinách.
„Rozhodol som sa pomôcť toto zanikajúce dedičstvo zachovať a poprosil som viaceré združenia seniorov, starostov obcí a nadšencov, ktorí sa zaoberajú históriou, aby mi dovolili odhaliť taje kuchýň starých mám. Každá návšteva bola iná, a popri predstavení surovín a postupu pri príprave jedál, som sa dozvedel aj množstvo zaujímavých faktov, ale aj povestí, legiend a príbehov, ktoré sa ku konkrétnemu miestu viažu.“
Tieto recepty by mohli byť zaujímavé a podnetné aj pre priaznivcov našej stránky Senior.sk, preto ich postupne prinesieme. Začíname v charakteristickej časti nášho hlavného mesta…
BRATISLAVA – DEVÍNSKA NOVÁ VES sa nachádza 15 km severozápadne od hlavného mesta Slovenska Bratislavy, dnes je súčasťou mesta a miestom, kde sa dobre žije. D. N. Ves sa rozprestiera na úpätí Devínskej kobyly a západnú hranicu obce tvorí rieka Morava, ktorá je prírodnou hranicou medzi Slovenskom a Rakúskom. Žije tu najväčšia chorvátska menšina na území Slovenska, ktorá si po stáročia uchováva z pôvodnej domoviny nielen kultúru (každý rok sa tu organizuje festival chorvátskej kultúry), ale aj tradičné jedlá, ktorých suroviny pochádzajú z vlastnej produkcie.
Navštívili sme dom pani Jožky Šteflovičovej, ktorá pripravila sedliacku zeleninovo fazuľovú polievku s údeným mäsom (pôvodný chorvátsky názov sedľácka fržuonuova) s domácimi hrubými slížmi (sližievica), ktoré sú pre chorvátskych potomkov typické a bez nich si nevedia polievku ani predstaviť. Nech sa páči.
Sedliacka zeleninová fazuľová polievka: na miernom ohni varíme 12 hodín namočenú tmavú fazuľu spolu s údeným mäsom. Krátko pred dovarením do nej nakrájame zemiaky, koreňovú zeleninu a môžeme do nej pridať aj kúsok hlávkovej kapusty. V panvici na masti opečieme do sklovita cibuľu a pridáme nasekané dva strúčky cesnaku. Usmaženú cibuľu zasypeme hladkou múkou, vznikne zásmažka, do ktorej pridáme sladkú papriku a po zamiešaní hneď zalejeme vodou, dobre rozmiešame a vlejeme do uvarenej fazule s údeným mäsom, trochu povaríme a podľa potreby osolíme a podávame s hrubými obvarenými slížmi, ktoré si počas varenia fazule pripravíme.
Slíže: z hrubej múky, vajíčka, vody a trochu soli vypracujeme cesto. Rozvaľkáme, narežeme na 5 – 6 cm široké pásy, pomúčene ich na seba poukladáme a pokrájame na 5 – 7 mm široké slíže. Tie obvaríme vo vriacej osolenej vode a scedíme, dobre prepláchneme studenou vodou. Po odkvapkaní v kastróle slíže pomastíme a premiešame, aby sa nepolepili. Podávame spolu s fazuľovou polievkou.
DOBRÚ CHUŤ.
O aktivitách Ivana Štefanca sa môžete viac dozvedieť na https://ivanstefanec.sk/