Zvarová polievka a pána Rastislava
„Nápad zozbierať takmer zabudnuté recepty našich starých mám (ale aj otcov) skrsol postupne pri mojich pravidelných cestách po slovenských mestách a obciach, návštevách miestnych múzeí, pamätných izieb a rozhovorov so seniormi. Každá oblasť Slovenska je niečím špecifická, každá má iné prírodné pomery, odlišné zvyky a nesie pečať vplyvu rôznych kultúr. “
Ivan Štefanec, poslanec Európskeho parlamentu za KDH, takto uvádza peknú myšlienku zozbierať a vydať tradičné recepty zo slovenských regiónov a priblížiť ich širokej verejnosti nielen u nás, ale v anglickej verzii aj v iných krajinách.
Rozhodol som sa pomôcť toto zanikajúce dedičstvo zachovať a poprosil som viaceré združenia seniorov, starostov obcí a nadšencov, ktorí sa zaoberajú históriou, aby mi dovolili odhaliť taje kuchýň starých mám. Každá návšteva bola iná, a popri predstavení surovín a postupu pri príprave jedál, som sa dozvedel aj množstvo zaujímavých faktov, ale aj povestí, legiend a príbehov, ktoré sa ku konkrétnemu miestu viažu.
Rozmanitosť hornej Nitry ma zaviedla do Nitrianskeho Pravna, konkrétne domiestnej časti Vyšehradné, ktoré leží v pohorí Žiar v údolí Vyšehradného potoka, priamo pod slovanským hradiskom Vyšehrad, ktorý je významnou archeologickou a prírodnou lokalitou horného Ponitria a Turca. Zaujímavosťou tohto miesta je, že Vyšehrad (829 m. n. m.) bol oddávna predovšetkým strategickou významnou pevnosťou a jeho prvoradou úlohou bola kontrola významnej diaľkovej cesty (tzv. Jantárovej), ktorá smerovala z Poľska cez Turiec do Nitry a ďalej na juh.
Samotná cesta autom do Vyšehradného bola menším dobrodružstvom, ale stálo to zato. Po ceste som natrafil na nádhernú podhorskú osadu Čičmany – dnes pamiatková rezervácia ľudovej architektúry. Táto časť regiónu okolo Nitrianskeho Pravna bola v minulosti centrom silného nemeckého osídlenia, ktoré zanechalo svoje stopy v miestnej kuchyni, kultúre aj architektúre.
O všetky tri oblasti sa s mimoriadnou láskou stará miestny obyvateľ, známy keramikár a zberateľ, pán Rastislav Haroník, ktorý nielen zreštauroval typický dom z 19. storočia (dnes Národná kultúrna pamiatka), ale aj zbiera predmety po zaniknutej kultúre Karpatských Nemcov. Stretnutie s ním sa nieslo v duchu dávno minulých, a preto bolo príjemným osviežením pochutiť si na typickej Zvarovej polievke, ktorá sa v miestnom nárečí nazýva ZAIFE, ktorú pán Rastislav sám navaril a k nej nám ponúkol slaninové a marcipánové koláče (ktoré však nie sú z marcipánu ako tvrdil). Spoločnosť nám robili pani Magdaléna Váňová z obecného úradu Nitrianske Pravno a pán Peter Andreánsky, ktorý stretnutie sprostredkoval.
Nech sa páči:
Zvarová polievka: príprava kyslej mliečnej polievky je veľmi jednoduchá. Potrebujeme dobre sadnuté kyslé mlieko, trochu hladkej múky, soľ, bobkový list a zemiaky. Do uvarených zemiakov so soľou a bobkovým listom dáme zátrepku s trochou mlieka a múky. Pomiešame a necháme zovrieť, po lyžiciach vkladáme kyslé mlieko a už nemiešame. Tajomstvo chutnej zvarovej polievky je v tom, ako obratne vieme už do skoro dokončenej zemiakovej polievky lyžicou vkladať kyslé mlieko, ktoré vytvára v polievke veľké hrudky a tým jej dáva nezameniteľnú chuť. Pán Rastislav to zvládol na výbornú.
DOBRÚ CHUŤ.
O aktivitách Ivana Štefanca sa môžete viac dozvedieť na https://ivanstefanec.sk/