Fazuľová polievka z Horného Považia
„Nápad zozbierať takmer zabudnuté recepty našich starých mám (ale aj otcov) skrsol postupne pri mojich pravidelných cestách po slovenských mestách a obciach, návštevách miestnych múzeí, pamätných izieb a rozhovorov so seniormi. Každá oblasť Slovenska je niečím špecifická, každá má iné prírodné pomery, odlišné zvyky a nesie pečať vplyvu rôznych kultúr. “
Ivan Štefanec, poslanec Európskeho parlamentu za KDH, takto uvádza peknú myšlienku zozbierať a vydať tradičné recepty zo slovenských regiónov a priblížiť ich širokej verejnosti nielen u nás, ale v anglickej verzii aj v iných krajinách.
Rozhodol som sa pomôcť toto zanikajúce dedičstvo zachovať a poprosil som viaceré združenia seniorov, starostov obcí a nadšencov, ktorí sa zaoberajú históriou, aby mi dovolili odhaliť taje kuchýň starých mám. Každá návšteva bola iná, a popri predstavení surovín a postupu pri príprave jedál, som sa dozvedel aj množstvo zaujímavých faktov, ale aj povestí, legiend a príbehov, ktoré sa ku konkrétnemu miestu viažu.
REGIÓN HORNÉ POVAŽIE – POVAŽSKÁ BYSTRICA, je mestom mojej mladosti, mojich štúdií a tiež môjho prvého zamestnania v Považských strojárňach. Boli to krásne časy v rodinnom prostredí plnom lásky a prvých kulinárskych začiatkov. Rád na to obdobie spomínam. O regióne Horného Považia sa hovorí, že je to územie pokrčeného papiera. Región je hornatý, a preto sa tu ľudia odjakživa živili tvrdou prácou. Zaujímavosťou regiónu je, že odtiaľto má „Rodný list“ aj pravá slovenská bryndza, ktorú môžeme ochutnať na salaši v Pružine v údolí Strážovských vrchov.
Bol som rád, keď ma za zabudnutými receptami starých mám do Považskej Bystrice pozvala predsedníčka organizácie kresťanských seniorov pani Kristína Grejtáková, ktorá mi so svojimi členkami z klubu pripravila tradičné jedlá z Horného Považia: výdatnú polievku z veľkej tmavej fazule zvanej švábka, ale tiež aj jedlá zo Zemplína z východného Slovenska, odkiaľ pani Kristína pochádza. Napiekla ešte babkine maškrty. Zemiakové pirohy plnené dusenou kapustou a slaninkou a Trhance s tvarohom a maslom.
Nech sa páči.
Fazuľová polievka s údeným mäsom s domácim paradajkovým pretlakom: fazuľu večer namočíme do studenej vody (množstvo fazule dáme podľa chuti) a necháme do ďalšieho dňa napučať. Na druhý deň pôvodnú vodu zlejeme, pridáme čerstvú a na miernom ohni fazuľu varíme, pridáme bobkový list. Medzi tým si pripravíme na kocky nakrájané zemiaky. Súbežne samostatne varíme údené mäso, ktoré po uvarení nakrájame, alebo údené rebrá, z ktorých po uvarení mäso oddelíme od rebier, vodu však nevylievame.
Keď je fazuľa skoro uvarená, vlejeme do nej vývar z údeného mäsa, na kocky nakrájané zemiaky, dochutíme mletou červenou paprikou, pretlačeným cesnakom a varíme. Pripravíme si na masle spenenú cibuľku, do ktorej rozhabarkujeme sladkú smotanu s trochou hladkej múky, ak je potrebné, tak pridáme trochu vody, dobre vymiešame a zásmažku prelejeme cez sitko do fazuľovej polievky, ktorú necháme zovrieť a ak je potrebné dosolíme, okoreníme a pridáme domácky vyrobený pretlak. Polievka sa podáva s nakrájaným údeným mäsom.
Zemiakové pirohy: na oleji v panvici udusíme na pásiky nakrájanú hlávkovú, alebo kyslú kapustu s cibuľkou, so slaninkou a osolíme. Pripravíme si zemiakové cesto ako na zemiakové lokše. Cesto rozvaľkáme do kruhu, na jednu polovicu cesta rovnomerne nanesieme udusenú kapustu a prekryjeme druhou polovicou a okraje pritlačíme. NEVARÍME v slanej vode, ale pečieme vo vyhriatej elektrickej rúre na vymastenom plechu do ružova, pirohy otáčame podľa potreby na druhú stranu a dopečieme. Pirohy sa konzumujú teplé a potvrdzujem, že je to skutočná delikatesa.
Pre milovníkov múčnych jedál nám pani Kristína pripravila pochúťku zo Zemplína. Trhance s tvarohom a maslom: lebo „len“ naše babky dokázali vykúzliť dobroty, ktoré boli nielen lacné, ale zasýtili aj kopec detí. Pripravíme si rezancové cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku do 2 mm a nakrájame na väčšie štvorce. Takto nakrájane štvorce opečieme na sucho na panvici, vyberieme a zabalíme do utierky, aby nám trochu zmäkli. Pripravíme si hrniec s vriacou osolenou vodou, opečené cesto natrháme na menšie kúsky a varíme ako cestovinu, potom cestovinu vyberieme do misky, na miernom ohni rozpustíme maslo, ktorým trhance zalejeme. K omasteným trhancom pridáme tvaroh, dosolíme a pochúťka je na svete.
DOBRÚ CHUŤ.