Cvikla môže byť skvelou náhradou energetických nápojov. Jej konzumácia zvyšuje kapacitu pľúc .Skrýva v sebe ešte omnoho viac. Napriek tomu, že ide o pokrm, ktorý je dostupný po celý rok, mnohí jej nevedia prísť na chuť. A pritom je mimoriadne výživná.
Varí sa z nej polievka, pripravuje smoothie, šalát, mnohí ju obľubujú pečenú poliatu olivovým olejom. Dokonca sa používa aj ako prírodné farbivo pre svoje prenikavé zafarbenie. Je nabitá vitamínmi, minerálmi a organickými zlúčeninami, ktoré telo potrebuje pre svoj každodenný výkon, uvádza portál steptohealth.com. Navyše má nízky obsah kalórií a neobsahuje cholesterol. Ktoré sú teda jej hlavné prednosti:
1. Zlepšuje zdravie srdca
Vláknina, ktorá sa v nej nachádza, znižuje zlý cholesterol a hladinu triglyceridov. Jej konzumáciou tak človek predchádza problémom ochorení srdca ako sú artérioskleróza, srdcový infarkt a mŕtvica. Navyše betaín prítomný v cvikle má pod kontrolou hladinu homocysteínu. Ide o chemikáliu, ktorá je škodlivá pre cievy.
2. Predchádza vzniku určitých druhov rakoviny
Ďalšou z výhod repy je, že jej konzumácia predchádza rakovine kože, pľúc a hrubého čreva – ak sa je pravidelne. Nachádzajú sa v nej totiž pigmenty betacyaníny, ktoré sú schopné bojovať proti rastu rakovinových buniek. Ak budete jesť cviklu alebo piť jej šťavu 2 až 3-krát týždenne, spomalí sa rast určitých nádorov.
3. Posilňuje imunitný systém
Ak ste neustále chorý, vaše telo nie je schopné poraziť vírusy, baktérie, huby a toxíny. A na to je tu cvikla. Je bohatým zdrojom vitamínu C a antioxidantov, o ktorých je známe, že stimulujú imunitný systém. Navyše zvyšuje aktivitu bielych krviniek.
4. Zlepšuje zrak
Obsahuje betakarotén. Ten zabraňuje slepote spôsobenej poškodením makuly a znižuje tiež možnosť vzniku sivého zákalu. Hoci sa s pribúdajúcim vekom zdravie očí zhoršuje, môžete to spomaliť tým, že cviklu pridáte do svojho jedálnička. Pripravte si tento nápoj, za ktorý sa vaše oči poďakujú. Budete potrebovať:
– šťava z 1 veľkého pomaranča
– 1 malá repa
– 2 mrkvy
Všetko vložte do mixéra a mixujte, kým nezískate hladký nápoj. Potom ho ihneď vypite.
5. Má afrodiziakálne vlastnosti
Konzumácia cvikly funguje ako sexuálny posilňovač a afrodiziakum. Tento účinok je spôsobený vysokým obsahom bóru. Ukázalo sa, že tento prvok výrazne zvyšuje libido, pohyblivosť spermií a zlepšuje aj plodnosť žien.
6. Zvyšuje energiu
Cvikla obsahuje veľké množstvo zdravých sacharidov. V dňoch, kedy potrebujete viac energie, sa odporúča pitie jej šťavy namiesto energetických nápojov. Telo ľahšie absorbuje kyslík a lepšie sa mu dýcha.
7. Predchádza mŕtvici
Nedostatok draslíka v tele zvyšuje riziko mŕtvice. Ak jej chcete predísť, je dobré pridať do jedálnička potraviny, ktoré sú bohaté na tento minerál. A to je napríklad cvikla. Draslík je veľmi dôležitý, pretože má vazodilatačný účinok. Uvoľňuje krvné cievy a znižuje krvný tlak, čím zabraňuje vzniku krvných zrazenín.
Všetkého veľa škodí
Napriek výhodám, ktoré z jedenia cvikly získate, je veľmi dôležité, aby ste jej nekonzumovali príliš veľa. Táto zelenina obsahuje oxaláty. Sú to prvky, ktoré môžu zrážať určité telesné tekutiny. Taktiež by ju nemali konzumovať ľudia, ktorí majú problémy s obličkami alebo žlčníkom.
Zdroj a foto: steptohealth.com, zoznam.sk, shutterstock